Det er ikke større risiko for at det skal oppstå brann på natten, men på natten sover de aller fleste av oss – og vi har derfor ikke like stor mulighet til å oppdage en brann eller et branntilløp i tide.

Vi gir deg her fire sjekkpunkter som kan gjøre ditt hus mindre utsatt for brann om natten.

Vasking av klær og bruk av tørketrommel

I hverdagen har man ofte kun noen få timer på seg til å få unna alt av klesvask. For en barnefamilie kan dette bli hektisk og behovet for flere runder med vaskemaskinen melder seg kanskje. Barnas klær er fulle av sand, søle og matsøl. Man kan lett la seg friste til å legge seg mens vaskemaskinen eller tørketrommelen gjør seg ferdig.

Vaskemaskiner og tørketromler er maskiner med roterende deler.  Her møter varmeelementer støv og fukt og brannfaren er stor.  Når det gjelder vaskemaskiner, er det i tillegg til brannfare også en liten fare for vannskade. Det er ikke hyggelig å våkne opp til en vannlekkasje fra vaskerommet.

Lading av elektronikk på natten

Mange av oss lader mobilen på natten. Mobilladere kan både kortslutte og ta fyr. Giftig røyk kan frigis og gjøre deg bevisstløs før du våkner av brannvarsleren. Vårt beste råd her er at du lader mobilen når du er våken og kan følge med. Dersom du absolutt må lade mobilen på natta, anbefaler vi at du lader den i et annet rom, i nærheten av en røykvarsler. La også mobilen ligge på et ikke-brennbart underlag – for eksempel en tallerken. Dette gjelder også nettbrett, pc’er og andre elektroniske duppeditter som trenger strøm.

Ikke sett på oppvaskmaskinen om natten

Du har kanskje opplevd at oppvasken flommer over etter et middagsbesøk? Det å sette på en oppvaskmaskin før man legger seg er jo så fort gjort, oppvasken gjør seg selv mens du sover. Hvert år starter det flere boligbranner på grunn av at oppvaskmaskinen går om natten. Dersom du ser at oppvaskmaskinen ikke kommer til å bli ferdig før du legger deg, vent heller med å starte den til dagen etter.

Husk å blåse ut levende lys

På høsten og vinteren er det ekstra koselig med levende lys. Husk å alltid slukke levende lys når du forlater et rom. En liten gnist fra et levende lys kan på veldig kort tid overtenne et rom.

En liten huskeregel er at levende lys er veldig koselig på kvelden, men passer best på kvelden og ikke natta.