Vedfyring en viktig varmekilde i mange tusen hjem. Samtidig er det alltid risiko forbundet med bruk av åpen ild, og ved fyring i peisen øker faren for pipebrann. Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har Brannvesenet rykket ut på over 1000 pipebranner så langt i 2023. 

Her får du noen gode råd om hvordan du kan unngå at peiskosen utvikler seg til en lumsk og mulig farlig pipebrann, og eventuelt hva du må gjøre dersom du opplever en pipebrann.

Lær deg å fyre riktig!

Med riktig fyring vil sannsynligheten for en pipebrann reduseres kraftig. Men hvordan vet du om du fyrer riktig? Lær deg og gjennomfør disse tipsene: 

  • Bruk alltid tørr og god ved. Det forurenser mindre og gir bedre varmeutbytte.
  • Sørg for å ha god trekk til det har tatt skikkelig fyr, og reguler trekken til det brenner med rolige flammer.
  • Ikke legg på for mye ved av gangen. Vent til den gamle opptenningen er en haug med glør.
  • Unngå å kaste alt mulig rart i peisen, som melkekartong, papptallerkener og annet søppel. For eksempel vil potetskrell, som inneholder fuktighet, bidra til at det danner seg beksot i pipa - som igjen kan øke faren for pipebrann.
  • Unngå å bruke aviser, papir eller papp til å tenne opp i peisen med. Det er ikke miljøvennlig og skaper mye aske. Bruk helst opptenningsull, tennbriketter eller tennposer.

Husk at en pipe må vedlikeholdes, og du som huseier er selv ansvarlig for at det skjer. Vi oppfordrer deg til å sjekke hjemmesidene til kommunen din for info om hvor ofte pipen skal feies.

Dette gjør du ved en pipebrann

Skulle det begynne å brenne i pipa di, er det nesten umulig å ikke legge merke til det. Da vil det brake høyt, og pipa blir veldig varmt. Et annet tegn er at det kommer flammer opp av pipen som vil være synlig fra utsiden. Dersom du er uheldig og får pipebrann, er det noen viktig steg du bør følge for å minimere skaden.

  • Steng alle ventiler og luker som går inn til skorsteinen umiddelbart. 
  • Ring 110 (Brannvesenet) slik at du får varslet om pipebrannen.
  • Ikke forsøk å slukke brannen med vann - det kan gjøre ting vondt verre. Brannvesenet benytter i stedet pulver for å slukke brannen, og i ettertid må skorsteinen feies grundig. Er de langt unna kan du prøve å dempe brannen med et pulverapparat mens du venter.

Kilde: Sikkerhverdag.no (https://www.sikkerhverdag.no/brann/) og brannstatistikk.no.