Vær- og kjøreforhold varierer over hele landet. Det viktigste du kan gjøre er å tenke over farten du har og avstanden til bilen foran deg. Selv om fartsgrensa viser 80, bør du ikke nødvendigvis kjøre i 80 km/t dersom det er glatt på veien.

Følg med på vær og trafikk

Værmeldingen vil gi deg en god pekepinn på hva du kan forvente den dagen du skal kjøre til fjellet. Forholdene kan endre seg svært raskt, og du kan oppleve store lokale forskjeller. Du bør blant annet huske på at det er som glattest på veiene når temperaturen ligger rundt null grader.

Både før avreise, og underveis bør du sjekke Statens vegvesen sin side med informasjon om fjelloverganger og værutsatte veier. Både trafikkulykker og dårlig vær kan føre til at veier blir stengt, eller at det innføres kolonnekjøring. Og det kan skje på kort varsel. Så planlegg godt før du legger ut på veien!

Husk forsikringer

Bilforsikringen din kan dekke redning om du skulle trenge det. I tillegg er bilforsikringen god å ha ved uhell, tyveri og andre skader. Hvor godt du er dekket er avhengig av hvilken type forsikring du har valgt.

Vi anbefaler også at du har en god reiseforsikring til vinterferien. Denne kan dekke eiendelene du har i bilen, i tillegg til sykdom og skade på deg og reisefølget.

Pakk riktig og ha med det nødvendige i bilen

  • Pakk den tyngste bagasjen nederst og inn mot seteryggen. Er det løse gjenstander i bilen, bør det sikres. Du vil ikke risikere at bagasjen kommer flygende og skader deg eller passasjerene ved en kollisjon. 
  • Har du ikke skiboks, bør du sjekke at du har festet skiene riktig på takbøylene. Hvert år glemmer flere å lukke eller låse takbøylene. Det skaper farlige situasjoner.
  • Husk refleksvest og varseltrekant. Det blir fortsatt fort mørkt, og strander du langs veien er det tryggest at du er godt synlig. (Det er faktisk påbudt å ha en refleksvest tilgjengelig for føreren i bilen.)
  • Ta med mat og varme klær i bilen. Hvis du av en eller annen grunn blir stående fast langs veien, kan det fort bli kaldt. Da er det godt å kunne pakke seg inn og få i seg litt næring mens man venter på assistanse. 
  • Husk å ha isskraper og snøbørste liggende i bilen. Når det kommer snø og is på frontruten, er det viktig å ha en isskrape og en snøbørste for å fjerne det. Det kan også brukes til å fjerne snø fra lyktene og speilene.

Ta det med ro med våre kjøretips!

  • Tilpass farten etter veiforholdene. Du gjør lurt i å beregne god tid når du skal ut på en lang kjøretur.
  • Hold god avstand til bilen foran deg. Bremselengden kan fort være mye lenger på glatt føre.
  • Unngå å fikle med anlegg, GPS eller andre ting som tar blikket vekk fra veien når du kjører.
  • Må du få i deg mat underveis, kjør inntil siden og stopp helt opp for å spise.
  • Vis hensyn. Vinterferien er en populær utfartstid, og det kan være mye trafikk på veiene. På parkeringsplasser ved alpinanlegg kan det florere mange mennesker, så vær på vakt.