Med et dypt engasjement for å hjelpe sine ukrainske kolleger i en vanskelig tid med store utfordringer, har NLF startet en støttegruppe og en innsamlingsaksjon som går langt utover grensene for yrkesfellesskapet.

– Det var forferdelig å være vitne til de grusomme hendelsene som utspilte seg i Ukraina utover våren 2022. Det tar ikke lang tid før man begynner å tenke «hva kan jeg gjøre for å bidra?», forteller Tomas Grøndal, lokfører og tillitsvalgt i NLF Oslo.

Rundt i hele Norge satt mange og stilte seg det samme spørsmålet. Og for de fleste var svaret: «Vi må sende penger».

– Men i Ukraina er det ikke så enkelt. Man advares mot å sende penger, da landet er utsatt for mye korrupsjon. Det finnes rett og slett ingen garanti for at pengene når frem til dem som trenger det mest, sier Tomas. I tillegg er det heller ikke enkelt å få kjøpt det man faktisk trenger, i et land med krig.

Han bestemte seg derfor at den beste måten han kunne bidra på, var ved å gi en konkret håndsrekning til sine ukrainske jernbanekolleger. Dette var ikke noe Tomas kunne gjøre alene, og derfor lagde han en støttegruppe bestående av Tor Henning Flesvik, Grethe Thorsen og Oresta Milsem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Skal ikke være krig utenfor stuevinduet vårt

Oresta Milsem er også lokfører og ukrainsk. For henne er innsamlingsaksjonen veldig personlig. Hun flyttet fra Ukraina som liten, og har fremdeles store deler av familien og nettverket sitt boende i landet. Hun var aldri i tvil om at hun skulle gjøre alt som stod i hennes makt for å bistå.

– Da Russland gikk inn i Ukraina, våknet hele Norge med en følelse av at det var krig utenfor stuevinduet vårt og den brutale virkeligheten kom plutselig veldig tett på. Og for familien min og kollegene våre i Ukraina er det faktisk krig rett utenfor stuevinduene, sier hun.

For å finne ut hvordan de kunne støtte sine ukrainske kolleger på best mulig måte, tok støttegruppen kontakt med «Det Uavhengige Ukrainske Lokomotivførerforbundet (Вільна профспілка машиністів України, VPMU), hvor de ble møtt med stor takknemlighet, et tydelig ønske om samarbeid og et helt spesielt ønske…

Livsviktige ørepropper

Lokfører Tor Henning Flesvik, som også er med i støttegruppen, forteller at det raskt kom frem hva ukrainerne ønsket seg. Elektroniske støydempende ørepropper.

– Vi lurte fælt på hvorfor de hadde akkurat dette behovet. Det viste seg at mange av medlemmene i det ukrainske forbundet var ute i fronten i “grønne klær”. Øreproppene skulle beskytte hørselen deres, slik at de en dag kunne komme tilbake til jobbene sine som lokførere.

Akkurat som i Norge, stilles det høye hørselskrav til lokførere i Ukraina. Forbundet var derfor redd for at medlemmene deres skulle komme tilbake fra krigen med hørselsskader – og dermed miste jobben.

– Nå hadde vi et tydelig mål å jobbe mot. Ved hjelp av en vellykket kampanje på Spleis, donasjoner fra ulike foreninger og vaffeldag, klarte støttegruppen fra NLF å samle inn over 200.000 kroner. Med det fikk gruppen mulighet til å kjøpe inn øreproppene, og var klare til å reise til Ukraina for å overlevere den første donasjonen.

Møtt med voldsom takknemlighet

Støttegruppen ble enige med det ukrainske forbundet om at overleveringen av øreproppene skulle skje i Lviv, som ligger vest i Ukraina. Før avreise måtte gruppen ta noen forholdsregler, og egen reiseforsikring og beredskapsplan måtte ordnes.

– Da vi steg om bord på toget fra Polen til Lviv, ble stemningen litt trykket. På grensa møtte vi veldig mange mennesker som var på vei i motsatt retning, i hovedsak kvinner og barn på flukt. Vi fikk også høre at en av våre ukrainske kolleger hadde blitt gravlagt dagen før vi kom frem 12. april 2023. Alvoret i situasjonen ble tydeligere og tydeligere jo lengre vi reiste, forteller Tor Henning videre.

Morgenen etter møtte støttegruppen den tillitsvalgte i VPMU og deres lokale medlemmer fra Lviv-området.

– De ble utrolig glade, men mest av alt var de takknemlig for at noen endelig hadde meldt seg for å bistå. De fortalte at det dessverre hadde vært dårlig med hjelp å få fra andre fagforeninger i Europa.

– Det synes vi var leit å høre. Da følte vi at arbeidet vi hadde gjort med innsamlingsaksjonen bare var enda viktigere, sier Tor Henning.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Bilde: En mor som har hentet ørepropper til sønnene sine som skal ut i fronten.

Neste innsamling er allerede i gang

Etter hjemreisen fra Ukraina, har støttegruppen fortsatt å samle inn penger til konkrete donasjoner til sine ukrainske kolleger. Tekniske sokker har også blitt overlevert til ukrainerne, som hjelper dem å holde beina tørre i skyttergravene.

Nå jobber gruppen med neste donasjon. Oresta mener krigens utvikling kommer tydelig frem gjennom de nye bestillingene:

– Vi har gått fra ørepropper og tekniske sokker, til ønske om turnikeer som skal stanse voldsomme blødninger. Det sier litt om hva våre ukrainske venner og kolleger har å stri med, sier hun.

I tillegg til turnikeer, vil neste donasjon bestå av drikkeflasker med innebygd vannfilter, håndvarmere, solcelledrevne powerbanker og dynamolykter.

For å klare denne leveransen har støttegruppen igjen opprettet en Spleis, for alle som ønsker å bidra.

– Dette er et veldig bra tiltak og av den typen samfunnsengasjement JBF ønsker å støtte, sier Ole Gjuv Pedersen, direktør for strategi og kommunikasjon i JBF. Vi vil derfor bidra med 100.000 kroner til det viktige arbeidet NLFs støttegruppe gjør for Ukraina.