Black Week, Black Friday og Cyber Monday. Tilbudene i høstmørket er mange, og dessverre står også svindlere klare til å utnytte dette. Det meldes om en stor svindelbølge av telefonhenvendelser og SMS'er fra personer som utgir seg for å være bank eller politi – i et forsøk på lure til seg personlig informasjon.

HUSK: Vi vil aldri be deg om å oppgi konfidensiell informasjon som passord, BankID eller kredittkortnummer, så her må du som kunde være på vakt. Stopp opp, tenk deg om – og la deg ikke lure!

Ved å følge disse rådene, kan du minimere risikoen for å bli et offer for svindel:

 1. Vær kritisk til tilbudene:
  Ikke la deg lure av for attraktive tilbud som virker for gode til å være sanne. Undersøk priser og sjekk om nettbutikken er pålitelig. Les anmeldelser fra andre kunder for å unngå falske nettbutikker som kan prøve å lure deg.

 2. Beskytt personlig informasjon:
  Når du handler på nettet, er det viktig å være forsiktig med dine personlige opplysninger. Sjekk at nettbutikkens nettadresse starter med https:// og har en hengelås i nettleseren, før du oppgir personlig informasjon eller betalingsopplysninger. Da vet du at nettstedet er kryptert og sikkert.

  Tips! Når du handler på nettet, bruk alltid sikre betalingsmetoder som kredittkort. Skulle du være uheldig og bli svindlet, er det ikke lønnskontoen din som blir tappet.

 3. Benytt BankID-appen:
  Den er tryggere, enklere og bedre enn andre BankID-metoder fordi den er basert på nyere teknologi. Dermed er du bedre beskyttet mot svindel fordi du ikke har noen kode å oppgi. I tillegg får du mer informasjon om kjøpet du akkurat har gjort og kan avbryte hvis noe ikke stemmer.

 4. Vær oppmerksom på phishing:
  Svindlere sender ofte falske e-poster og later som de er fra kjente aktører eller merkenavn som du har tillit til. Det kan for eksempel være Posten/PostNord, bank eller kredittkortselskaper og nettbutikker. Kanskje mottar du også falske hentemeldinger, veldig ofte med betalingskrav.

  Vær skeptisk til e-poster og SMS som ber deg om å oppgi personlig informasjon eller klikke på lenker og vedlegg. Gå alltid til nettstedet direkte ved å skrive inn nettadressen selv.

 5. Ikke overfør penger til en såkalt «sikker konto»:
  Vær oppmerksom dersom du blir ringt opp av "banken din" eller andre aktører som Politiet eller Økokrim. Ofte ringer de for å fortelle at kontoen din er hacket. Deretter vil de at du skal overføre pengene til en "sikker konto". Vit at vi aldri vil be deg om å overføre pengene dine til en slik konto.

 6. Hold deg oppdatert i mobil- og nettbanken:
  Følg med på transaksjonene dine og bankkontoen din. Skulle du få mistanke om svindel, kontakt banken for å sperre kort og konti.

Flere tips til trygg netthandel fra Forbrukerrådet finner du her.