En brann kan i seg selv få katastrofale følger, men mindre branner kan også føre til store røykskader på personer, ting og hjem. Da er det greit å vite at du og familien din har alt sikkerhetsutstyr på plass, og at alle vet hva de skal gjøre om en brann skulle oppstå.

Røykvarsler redder liv

Alle hjem og fritidsbolig skal ha røykvarslere. Begynner det å brenne om natta, kan røyken fra brannen kvele sovende mennesker. Sørg for at det er røykvarsler i alle etasjer, og det er lurt å ha seriekoblede røykvarslere slik at du hører alarmen uansett hvor du befinner deg i hjemmet ditt. Skift batteriene i varslerne en gang i året, og sjekk at de fungerer slik som de skal. 

Komfyrvakt kan forhindre brann

Når du lager mat på kjøkkenet kan du bli distrahert og gå fra komfyren mens den står på. Noen ganger kan man også glemme å slå av en kokeplate når maten skal raskt på bordet. Vår beste anbefaling er derfor å installere komfyrvakt. Ikke bare utløser den en alarm, den slår av komfyren også.

Skal du fleske til med flotte langtidskokte eller -stekte retter, husk å se etter med jevne mellomrom, slik at maten ikke svir seg og det begynner å brenne.

Gjør brannslukkingen lett

Sørg for at du har minst ett brannslukningsapparat hjemme, og pass på at det er plassert på et lett, tilgjengelig sted for alle. I de tilfellene du vil trenge å bruke brannslukkingsapparatet, trenger du å finne det og bruke det raskt, så sørg for at det er lett synlig og at du vet hvordan du bruker det.

Et annet godt tips er å ha brannteppe på kjøkkenet og på andre plasser der det kan oppstå småbranner. Fordelen med brannteppet er at det ikke tar stor plass og det er lett å bruke. I tillegg er det mye mindre å reparere etter slukking med brannteppe enn med et brannslukkingsapparat.

Pass på det elektriske

Det kan også oppstå brann i elektriske apparater, så det er lurt å ta noen forhåndsregler. Ta ut støpselet på elektriske apparater når de ikke er i bruk. Ikke lad mobiltelefon, PC, nettbrett, el-sparkesykler og lignende om natten. Ikke bruk vaskemaskin, oppvaskmaskin eller tørketrommel om natten eller når ingen befinner seg i hjemmet.

Hold brannøvelse med familien

Det er viktig å gjennomføre brannøvelse med jevne mellomrom. Vet alle hva man skal gjøre om det begynner å brenne, kan det redde både eiendeler og liv. Her er en liten liste over hva en brannøvelse bør inneholde.

  • Lær nødetatenes nødnumre
  • Test røykvarslerne, slik at du vet at disse fungerer
  • Få oversikt over rømningsveier og sjekk at det ikke er noen hindringer her
  • Tren på å evakuere boligen og bestem møtested etter evakueringen, ofte et sted utenfor boligen

Rabatt på sikkerhetsutstyr

Som kunde får du 15 % rabatt i nettbutikken sikkerheten-selv.no. De selger alt du trenger av sikkerhetsutstyr til hjemmet ditt, og du finner nyttige tips og råd om sikkerhet på nettsiden deres.

Rabattkoden finner du ved å logge deg inn på Min side.