Det er spennende å kjøpe bil for første gang og kjenne på friheten det gir. Samtidig er det lett å feilkalkulere de faktiske kostnadene av bilhold, og det gjelder ikke kun for ferske bileiere. Det er flere kostnader tilknyttet bil enn de mest åpenbare, som innkjøp av selve bilen, forsikring og drivstoff. Både det du bruker på bilen og det du taper på bilen gjennom blant annet verdifall må tas med i helhetsbildet. 

Her går vi gjennom kostnader tilknyttet bil, med eksempler. Selv om kostnadene vil variere veldig fra person til person, kan du bruke eksemplene til å regne ut hva dine kostnader vil bli, eller bare få et kjapt overblikk. 

Husk at du har en personlig rådgiver her i banken. Vi hjelper deg gjerne med for eksempel låne- og forsikringskostnader eller å finne ut hvordan en bil vil passe inn i din økonomi. 

Dette er kostnadene tilknyttet bil
• Innkjøp og lån
• Forsikring
• Verdifall
• EU-kontroll
• Service
• Drivstoff eller strøm
• Olje
• Dekk
• Bomavgifter
• Tilleggskostnader

Innkjøp og lån

Er det én kostnad de færreste glemmer, så er det innkjøpskostnaden av bilen. Kanskje har du også funnet ut at du må ta opp billån til hele eller deler av beløpet. Enten du ønsker et vanlig, grønt eller kaskofritt billån, kan du bruke lånekalkulatoren vår til å regne ut hvor mye du kan låne og hva du må betale. Hvor mye egenkapital du har, og hvilket billån du tar opp, avgjør hvor mye lånet vil koste. For eksempel lønner det seg å velge elbil – da er både lån og forsikring ofte mer gunstige.
Eksempel: La oss si du at du skal kjøpe en bil som koster 200 000 kr. 

• Du har ingen egenkapital og skal ta opp et ordinært billån med 5 års nedbetalingstid. Du trenger å låne 200 000 kr. Du betaler da 4 038 kr i måneden med 6,25 % nominell rente. Totale renter og gebyr: 42 285 kr.

• Du har 35 % egenkapital og skal ta opp et grønt billån med 5 års nedbetalingstid. Siden du har 70 000 i egenkapital trenger du bare å låne 130 000 kr. Du betaler da 2 541 kr i måneden med 4,25 % nominell rente. Totale renter og gebyr: 22 467 kr.

Forsikring

Det er mange faktorer som kan påvirke prisen på bilforsikringen din. Det kan blant annet være alderen din, hvor du bor i landet og hvilken type bil du skal forsikre.

Forsikringen kan ikke forhindre skader på bilen din, men den skal sørge for at det ikke svir alt for mye i lommeboka når det skjer. Når du velger hvilken type forsikring du vil ha, er det viktig å tenke på hvor mye du vil klare å betale selv hvis det skulle skje en ulykke. Det er lite nyttig å spare inn et par tusenlapper i året på forsikringen hvis du ikke vil klare å betale for skader forsikringen ikke dekker.


Som bileier er du lovpålagt å ha ansvarsforsikring for å kunne ta bilen i bruk. Ansvarsforsikringen er den mest grunnleggende formen for bilforsikring, og også den billigste. Det er fordi den kun dekker skader som bilen din påfører andre mennesker eller andres eiendeler og eiendom.

 

I tillegg til ansvarsforsikring, kan du også kjøpe delkasko-, kasko-, og superkaskoforsikring hos oss. For kasko- og superkaskoforsikringen kan du også velge hvilken egenandel du ønsker. Jo mer du ønsker å betale selv ved en skade, jo lavere blir prisen på forsikringen.

 

Når du skal velge bilforsikring er det viktigste å sette seg inn i hva de ulike bilforsikringene faktisk dekker og hva du selv trenger. På nettsidene våre kan du lese mer om hva som inngår i de forskjellige forsikringene våre, og når du sjekker pris på Min side vil du få god informasjon om alle dekningene. Skulle du likevel være usikker på hva som er riktig for akkurat deg, er våre rådgivere eksperter på bilforsikring og kan hjelpe deg på telefon.

Ta et informert valg
Det er en spesiell følelse å settes seg bak rattet på sin første bil. Før du tar et valg, sett deg godt inn i hvor mye bilen koster deg og hvordan den passer inn i din totaløkonomi. Ikke vær redd for å spørre om hjelp fra noen som har peiling på bil, eller banken din – husk at vi i banken hjelper deg gjerne. God biljakt, og lykke til!