Jbf “ansetter” to av Norsk Folkehjelps minehunder. I løpet av en treårsperiode får vi følge hundene fra de er søte, små valper, til de er profesjonelle og hardtarbeidende minehunder.

Det skrives en “ansettelseskontrakt”, og vi får følge hundenes utvikling gjennom rapporter og informasjon fra Norsk Folkehjelp.  

År 1  Lærlinger
Vi gir valpene navn og følger dem fra fødselen av. Det første året består av krevende lek og opplæring ved Norsk Folkehjelps minehundsenter i Sarajevo.

År 2  Praktikanter
Fra valper til unghunder. I hundenes andre leveår skal luktesansen stimuleres og utvikles. Det trenes på å markere miner i felt. Vil hundene bestå de siste og avgjørende testene?

År 3 – Arbeidsklare
Vi følger hundene ut i verden på oppdrag. De har faste arbeidstider og strengere rutiner. Våre hunder er nå ferdig opplærte og hardtarbeidende minehunder og er Norsk Folkehjelps aller mest effektive hjelpemidler i kampen for en minefri verden.

Minehunder gjør en livsviktig jobb i kampen for en minefri verden.

Norsk Folkehjelp driver et globalt avls- og treningssenter Global Training Centre (GTC) for minehunder i Sarajevo, som er anerkjent som et av de beste minehundsentrene i verden.
Hundene får stell og trening 365 dager i året.

Minehundsenteret har som mål å få ferdigtrent ca. 50 hunder i året. Siden oppstarten i 2006, har de overført 388 hunder til ulike mineryddingsprogram rundt om i verden. I tillegg har senteret solgt flere hunder til tollvesenet, politi og forsvar.

Rasen som brukes, er belgisk fårehund, Malinois. Det er en vennlig, tøff og hardt arbeidende rase med stor jaktlyst. De har høy motivasjon for å jobbe og tåler varmen godt.
«Mallen» ligner ganske mye på Schæferen. Rasen kjennetegnes ved at den er ekstrem eksplosiv og intensiv i alt den gjør og elsker jobben sin.

Treningen fortsetter når tispa er drektig, men ikke i samme grad som før. Den blivende moren får mer tid til hvile og ekstra mye kos. Minehundsenterets veterinær følger opp hunden nøye. Når valpene er født, får hunden seks uker «mammapermisjon». 

Bilde av Mina's mor med søsken

Det blir installert varmelamper og radio i valpebingene. De blir introdusert for bakgrunnsstøy fra tidlig av. Menneskekontakt er viktig – valpene blir løftet opp og båret på mye, og de får labber og ører sjekket jevnlig. 

En vanlig dag for valpene består av mye søvn og kos, og ikke minst masse leking med senterets ansatte.
Det hender at hundene har en dårlig dag. Det finner hundetrenerne ut på morgentestene, og da jobber ikke hunden den dagen. 

Når hundene ikke er på trening, er de i «hundebarnehagen». Dette er en del av miljøtreningen. Hundene må lære at de ikke får være med på alt og de skal klare å slappe av selv med leven rundt seg. Ved 2-3 måneder blir bilkjøring en del av miljøtreningen. Valpene blir kjørt de 15 meterne fra «barnehagen» til hundehuset i bil.

Hundene ‘’snakker’’ norsk. Kommandoordene er norske uansett hvor hundeføreren kommer fra. Ordene ‘’sitt’’, ‘’ligg’’, ‘’søk’’, ‘’slipp’’, ‘’fot’’ og ‘’flink’’ brukes verden over.

Minehundene får en allsidig trening, basert på belønning. De har blant annet flaskebasseng og hinderløype. Plaskebassenget er fullt av tomflasker og er bråkete og ustabilt – men de små valpene blir fort vant og lar seg ikke stoppe i jakten etter «suttekluten». Hinderløypa er en utfordring med poster som beveger seg, høydeforskjeller og fremmede gjenstander. Hundene skal bli vant til alle typer miljøer.

Det er ingen tvil om at det ofte oppstår et unikt bånd mellom hundeførerne og hundene. Det er ikke uvanlig at de ansatte «adopterer» hundene når favoritthunden går av med pensjon. En minehund er i aktiv tjeneste i ca. 10 år. 

Om sommeren er bassenget ved hundesenteret flittig i bruk. Lek og bading i bassenget er en viktig del av hundenes trening. Her trenes utholdenhet og styrke.

Vinteren setter først inn mot slutten av desember i Sarajevo, og da kommer snøen. Treningen tilpasses vinterforholdene - aktiviteter i snøen er ypperlig kondisjonstrening for hundene. De elsker å løpe og leke i snømassene. Hundeforet legges om på vinterstid for å øke proteininntaket. Så da blir det kyllingkjøtt på menyen.

Norsk Folkehjelp behandler sine minehunder som toppidrettsutøvere. De har veterinær, og sunt og balansert kosthold er en viktig del av hverdagen.  

Hundene markerer funn ved å sette seg ned hver gang de finner en mine eller annen ueksplodert ammunisjon i felt. Her på treningsfeltet i Sarajevo. Hunden blir sittende i eksakt samme posisjon helt til hundeføreren gir kongen som belønning. Kong-leken følger minehunden hele livet og fungerer etter hvert som den eneste formen for belønning.

Den første testen skjer ved 10 uker - den avgjør om valpene er egnet til videre trening. De hundene som ikke kommer videre, blir omplassert (ca. 1/3). Det tar ca. 18 måneder med krevende lek og opplæring før minehundene er ferdig utdannet.

En ferdig utdannet minehund kan i snitt klarere opptil 800 kvm på en dag, en minerydder med metallsøker klarerer 12 kvm. Hundenes imponerende lukteevne gjør dem i stand til å finne miner som ligger opptil 6 meter under bakken. 

Alle minehundene må gjennom en «etterutdanning» når de kommer ut i felt. Denne treningen har som hovedhensikt å sørge for at hunden blir akklimatisert og godt kjent med de nye forholdene. Etter to og tre måneder går minehund og hundefører opp til akkreditering. Dette skjer i regi av FN.

Kilde: Norsk Folkehjelp

Les mer om minehundene:
Om minehunder i VG