#1: Sørge for god sikt gjennom frontruten

God sikt er alfa omega på veien uansett årstid. Likevel vil ruskete vær og skitne veier gjøre frontruten din møkkete, og da er du avhengig av at vindusviskerne dine gjør jobben. Sjekk vindusviskerne for å se om gummien er solid og at bladene ikke er ødelagt. Avslutt med å vaske vindusviskerne med en svamp, vann og litt vaskemiddel. Sørg også for at du har nok spylevæske til enhver tid, og etterfyll før du legger ut på en lenger tur.

#2: I mørket trenger vi godt med lys

Nå kommer mørketiden, og med det usynlige fotgjengere som er ute og tusler i høstværet. Vi anbefaler selvsagt alle som er ute nå og fremover om å bruke refleks, men som bileier kan du ikke belage deg på det. Derfor er vi avhengig av at bilene våre lyser opp så godt den kan. Ta en kontroll på lyktene dine og se om glasset har blitt matt av all snø, vind og salt som pisker mot bilen år etter år. Er glasset matt vil det føre til at mengden lys som slippes gjennom lykten reduseres. Heldigvis er det mange fine produkter som kan få matte og slitte lykter til å nesten bli som nye.

Husk også å sjekke at alle lyspærer, både utenfor og inne i bilen fungerer - slik at du kan få skiftet til nye så fort som mulig dersom det trengs.

#3: Husk å vedlikeholde batteriet i kulden

Uten et fungerende batteri får du ikke startet motoren. Dette gjelder både hybrid- og fossilbiler. Å vedlikeholdslade batteriet et par ganger i året kan være en god investering. Spesielt i kaldere temperaturer blir påkjenningene på batteriet i bilen større. Det er aldri hyggelig når batteriet takker for seg i det du skal kjøre til jobb tidlig på morgenen eller hjemover fra en langhelg på hytta.

#4: Dekk er ferskvare - hold øye med mønsterdybden

Gode dekk gir godt veigrep. Dekk blir slitte i alle vær, så her er det viktig å sjekke at mønsterdybden ikke er slitt vekk. Minimumskravet for dekkmønster på sommerdekk er 1,6 mm, men vi anbefaler at du har 3 mm når du skal ferde på norske veier i høstværet. Husk også å sjekke trykket i dekkene dersom bilen din ikke har dekktrykksensorer. Skiftende temperatur vil gjøre at trykket kan endre seg fort.

Selv om det er 1. november (16. oktober for Nordland, Troms og Finnmark) som er offisiell dato for å kunne skifte til piggdekk, plikter du å ha dekk som er tilpasset det føret som kjøres på.

#5: Kulda kan komme når som helst

Frostnatta kommer ofte fortere enn vi håper på, og varierer fra hvor i landet du er. Derfor anbefaler vi at du alltid har en isskrape liggende i bilen, slik at du kan sørge for at rutene er fri for dugg og is før du kjører av gårde til jobb. I tillegg må du sørge for å ha riktige dekk dersom du skal ferdes på vinterføre.

Husk at du som sjåfør av bilen alltid er forpliktet til å være «skodd etter forholdene». Vær klar over at fjelloverganger, veien opp til hytta og veier i høyden kan ha is, snø eller vått og vissent løv som gjør underlaget glatt. Det samme gjelder skyggepartier på veier - så senk farten og kjør forsiktig.