Hvert eneste år opplever vi mange trafikkulykker i forbindelse med det første snøfallet. Sannsynligheten for å bulke er betydelig større den første dagen snøen kommer, ofte fordi mange fortsatt har sommerdekk på. Blir du kjørende med sommerdekk når gradene kryper nedover og snøen kommer, dobles bremselengden - noe som kan gi store konsekvenser.

Bytt dekk i god tid

For å unngå både ulykker og økonomisk smell handler det om å forberede seg godt. Det gjør du ved å bytte til vinterdekk i god tid. Både meteorologer og avisene er flinke til å gi beskjed om når vi kan forvente oss årets første snøfall på ulike steder i landet vårt, og da er det bare å kaste seg rundt og bytte dekk.

For å illustrere hvor viktig det er å ha riktige dekk på bilen når snøen legger seg på veien:  
I 40 kilometer i timen vil du bruke 6o meter på nedbremsingen, mot 30 meter om du har vinterdekk på bilen.*

Er du i tvil om kjøreforholdene der du er eller dit du skal kjøre, bør du følge værmeldingene og sjekke med Vegtrafikksentralen. Du kan også sjekke veiforholdene på mange strekninger via Statens vegvesens webkameraer.

Sjåføren har ansvaret

Det er viktig å være klar over at føreren av bilen har ansvaret om å sikre at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep. Kjører du derfor uten vinterdekk på vinterføre risikerer du både bøter/politianmeldelse og avkortning av forsikringen om uhellet skulle være ute.

Med andre ord: Sørg for godt veigrep ved å bytte dekk tidlig. En ting er at det fort blir dyrt ved en skade på bilen, men verre er det at du risikerer å skade både deg selv og andre. 

 

*Kilde: https://www.volkswagen.no/no/service/dekk-og-felger/vinterdekk-sommerdekk.html