Å pakke bilen riktig vil gjøre reisen mer behagelig og tryggere. Hvordan du pakker bilen har stor innvirkning på trafikksikkerheten og hvordan bilen oppfører seg på veien.

Her er våre tips for en trygg og problemfri reise

Sett i gang med å legge frem alt som skal med for å ha full oversikt.

 • La den største og tyngste bagasjen ligge lavest i bagasjerommet
  Store gjenstander i bagasjen bør også sikres med stropper eller bagasjenett. I tillegg, ikke plasser tunge ting i setet slik at det rekker over rygghøyde. Det er viktig å ikke stable bagasjen slik at sikten hindres. Har du en moderne stasjonsvogn er det sannsynligvis et integrert lastenett – bruk den!
 • Sjekk maksvekt
  Det er viktig å sjekke maksvekt for bilen, takgrind og takboksen, i instruksjonsboken og i produktinformasjonen til takboks og takstativ. Det er viktig å fordele all lasten jevnt i bilen slik at bilen får veigrep med alle dekkene.

 • Last ikke takboksen eller skiboksen med store og tunge ting
  Stor og tung last på taket påvirker bilens kjøreegenskaper. De fleste biler har en maksimal tillat taklast på 75 til 100 kg, men takstativet eller takboksen er ofte ikke beregnet for så mye last.  Derfor er det anbefalt å kun pakke gjenstander som ikke veier så mye i takboksen. Du kan også binde fast løse gjenstander slik at de ikke glir eller velter. Legg den tyngste eller største lasten lengst ned mot grinden og stropp alt godt fast når du har pakket ferdig.
 • Ikke ha løse gjenstander i bilen
  Til og med mindre gjenstander kan veie mye og forårsake store konsekvenser eller skade ved en kollisjon.
  Ikke legg noe løst bak nakkestøtten. Ved kraftig bremsing kan det skade passasjerene eller frontruten. Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet.
 • Ved bruk av tilhenger
  Det gjelder de samme reglene som ved lasting av bagasjerom. Sørg for å legge de tyngste og største tingene nederst og så langt frem som mulig slik at tyngdepunktet blir så lavt som mulig.
 • Sikreste plassering av en hund i bil
  En løs hund i baksetet kan komme med en kraft tilnærmet en liten elefant ved en bråstopp. Dersom dyret ikke har et bur eller spesialsele, er den sikreste plassen gulvet på passasjersiden foran.
 • Sjekk lufttrykket i dekkene
  Husk at tyngre vekt krever høyere trykk. For å opprette bilens gode kjøreegenskaper er det lurt å sjekke lufttrykket når du er ferdig med å pakke bilen. Informasjon om bilens lufttrykk finner du på bensinlokket, instruksjonsboka eller i dørkarmen på forsiden.

Husk at usikret last kan ta liv.
Pakk bilen riktig og forsvarlig. Vi ønsker å ha alle trygt fram og tilbake fra ferien.