Har du et kjøretøy du ikke bruker om vinteren, har du sikkert avregistrert det (eller avskiltet kjøretøyet, som det het før). Når tiden er inne for å ta med kjøretøyet ut på bare vårveier, er det utrolig viktig at du registrerer kjøretøyet igjen før du bruker det. Siden avregistreringen foregår elektronisk, og det ikke er nødvendig å levere inn skiltene hos veivesenet, kan det være lett å glemme. Heldigvis er det like lett å påregistrere kjøretøyet, som vegvesenet kaller det.

Før påregistreringen er komplett, og du trygt kan kjøre ut på veien igjen, må du ha gyldig forsikring for kjøretøyet. Da du avregistrerte kjøretøyet, endret vi automatisk forsikringen til å gjelde et lagret kjøretøy. Når du skal påregistrere, må du endre forsikringen tilbake til vanlig forsikring. Det gjør du veldig enkelt på Min side.

Ikke gå i «fella» - det kan koste deg 5 000 kr 

Å påregistrere et kjøretøy skjer i to steg. Dersom du ikke fullfører begge stegene, har du ikke et påregistrert kjøretøy. Tar du da i bruk kjøretøyet – som er avregistrert – kan du få et gebyr på 5 000 kroner, og skiltene vil bli tatt fra deg.

Blir du i tillegg involvert i en ulykke, og du kun har forsikring for avregistrert kjøretøy, kan du i tillegg bli holdt økonomisk ansvarlig. Det vil si at du må dekke skader på både andre og deg selv av egen lomme – noe som kan bli fryktelig dyrt.

Slik påregistrerer du og forsikrer kjøretøyet ditt 

Når du skal ta i bruk et kjøretøy som har vært midlertidig avregistrert, må du gjennom to digitale løsninger.

  • Logg deg inn på Min side, finn kjøretøyet det gjelder, og endre forsikringen din til å gjelde for påregistrert kjøretøy. Når du har fullført forsikringsendringen, sender vi en bekreftelse på gyldig forsikring til Statens vegvesen.
  • Deretter må du selv gå inn på Statens vegvesen, https://www.vegvesen.no/dinside/, for å påregistrere kjøretøyet.

Det er også mulig å gjøre motsatt, å begynne reisen på vegvesenet sine sider. Husk bare på å endre forsikringen din på Min side etterpå.

Når forsikring og påregistrering er i boks, er det vegvesenet som gir kjøretøyet ditt grønt lys, så husk å alltid undersøke at alt er i orden hos vegvesenet før du kjører av gårde.