Med årene har vi opplevd at det blir mer ekstremvær og endring i klimaet. Derfor er det nå enda viktigere at du vedlikeholder hus og hytter som du eier, ettersom at du kan regne med at boligen din vil få enda mer juling fremover av klimaendringene.

Derfor har vi satt sammen en god sjekkliste for deg, som du kan gå gjennom en dag kalenderen din er åpen: 

 • Sørg for at sluk, rister og avløp er åpne
  Oversvømmelse kan fort oppstå om avløp og sluk er tette. Derfor bør du jevnlig fjern rusk og rask før høsten kommer for fullt. Når løvet har falt på bakken bør du også gå en ny runde utenfor boligen din for å sjekke at sluk, rist og avløp ikke er tettet igjen. 
 • Kom deg opp på stigen – rens takrennene og sjekk at de er hele
  Det er viktig at takrennene fungerer som de skal når det regner som verst. Sjekk at regnvann fint klarer å renne bort fra huset. Har du tilstoppede eller brukne renner kan det gjøre stor skade huset ditt, og du bør derfor få fikset det slik at de fungerer som de skal. 
 • Rydd området utenfor huset ditt
  Høsten kan by på noen skikkelig vindkast, og da lønner det seg å ha sikret alle løse gjenstander som gjerne har ligget ute gjennom fine sommerdager. Fjern utemøbler, løse leker, pakk ned trampolinen og sikre at gjerder er skikkelig festet.  Har du presenninger som dekker over noe bør dette gås over og sikres godt. 
 • Tett sprekker og hull fra utsiden – skadedyr vil også inn i varmen
  Når gradestokken kryper nedover er det naturlig at mus og gnagere begynner å søke seg inn i varmen. Disse skadedyrene er veldig fleksible, og kan komme seg inn gjennom veldig små hull. Gå derfor over bygget og tett igjen alle gliper og små åpninger.
 • Høst = peiskos og telys. Sjekk derfor brannslukningsutstyret
  Å vite at brannslukningsapparatet fungerer som det skal bør gjelde året rundt. Likevel er faren for brann større om høst og vinter fordi vi fyrer mer i peisen og tenner stearinlys. Ha det som en rutine at du sjekker brannslukningsutstyret som en del av høstforberedelsene. I tillegg bør du ta en runde på om du har brannalarm i alle rom, og om det er på tide å bytte batteriene i varslerne. Har du brannslukker lett tilgjengelig og vil det fungere når du trenger det? Snu det på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato. Og husk å gjennomføre brannøvelse hjemme – det er like viktig som på jobben. 
 • Sørg for god lufting i boligen din
  Mange boliger, hytter og leiligheter kan ha mangelfull eller fraværende lufting i vegg og/eller tak. For å unngå råte og andre skader som kommer av fukt, kan en god luftespalte bak kledningen og i taket sørger for at fuktigheten kan passere ut gjennom konstruksjonen.