De fleste har opplevd en uforventet regning; et veterinærbesøk som kostet mye, kanskje gikk du på en skattesmell, eller satt igjen med en stor regning fra rørleggeren. Da kan en bufferkonto være en trygghet for deg som møter utfordringer i livet. Vår finansrådgiver Simen Røv Thomasgård har svart på spørsmål du kan ha om sparing.

Hvorfor skal du ha buffer?

– Det lærer deg å sette av penger, du blir mer bevisst rundt dette og det er en god vane, sier Simen. Det sparer deg for penger over tid, da kreditter koster mye penger. Renten har aldri vært lavere enn i dag. Derfor er det viktig å sette av penger nå så du klarer å omstille deg når renten igjen går opp.

– Som ung viser en bufferkonto at du har penger å avsette, og dette teller positivt for banken om du for eksempel skal søke boliglån. Det gjør også at du har penger når noe uforutsett skjer, slik at du slipper å ta opp kreditter. Dette sparer du mye på over tid.

Videre forteller Simen at når man blir eldre innehar man ofte større verdier, og da kan det også oppstå større utforutsette utgifter. Skal du skifte tak på huset eller bilen må inn på en større reparasjon, er ikke dette midler man alltid har med mindre man har faste avsetninger til buffer.

– Når du besøker oss i banken for å søke om et større lån enn det du har i dag, er vi opptatt av hvorvidt du klarer å sette av penger til sparing hver måned.

Hvor mye skal man ha på bufferkontoen?

Her er det ikke noe fasitsvar og det avhenger også litt av hva man eier.

– Er du alene eller er dere en familie? En anbefaling som ofte går igjen, er at to månedslønninger (netto) bør være satt av som buffer. En familie med samlet inntekt på en million med eget hus og to biler bør ha mellom 50 000 -100 000 kr på konto. Bor du alene med leilighet og en bil, bør du minimum ha 30 000 kr i buffer.

– Når du får feriepenger eller du får igjen på skatten, er det lurt å sette av litt ekstra.

Hvordan spare smart i de ulike fasene?

Studenter
BSU er den beste sparingen du noensinne vil kunne ha. Skattefradraget gjør denne sparingen ekstremt lønnsom. Samtidig viser det banken at du evner, prioriterer og klarer å spare. Dette er viktig når du skal kjøpe deg bolig. 

Har du spart hele maksbeløpet et år, bør du ta kontakt med banken for å diskutere muligheten for langsiktig sparing i fond. Dette er noe vi anbefaler at du gjør, når du kan spare over lengre tid.

Nyetablerte
Sett opp en fast månedlig sparing til bufferkonto slik at dere klarer å betale uforutsette regninger. Dette gjør at du ikke trenger å ta opp et ekstra lån eller betale med kredittkort.

Det gir en god følelse å ha pengene tilgjengelig når du trenger dem, og det blir mye billigere over tid. Eier du bil, må du sette av litt hver måned, ettersom man vet det kan bli ekstra kostnader med bilen over tid.

Foreldre
Som foreldre vil du over tid ha flere store utgifter - barnet skal kanskje konfirmeres, ta lappen, etter hvert gifte seg og så videre. Dette er store utgifter hvor du kan starte tidlig og sette av litt penger hver måned i fond, som gjør at disse kostnadene kanskje er en oppspart, og ikke noe man plutselig må finne en løsning på den dagen det er aktuelt.

Når barnet mottar gaver til dåp eller bursdager, hva gjør man da?

– Det kan være lurt å ta en prat med en bankrådgiver når barnet mottar gaver til dåp eller bursdager. Vi anbefaler alle å benytte Smartspar-appen. Her kan familie og venner gi gaver til barna i form av fondsandeler, og du får også muligheten til å selv se utviklingen på de pengene man har gitt. Med dette kan man sammen starte sparingen som fører til at barnet i fremtiden for eksempel kan kjøpe sin egen bolig.

Pensjonister
Vi anbefaler alle våre kunder å laste ned appen smartspar. Her vil du se alle sparekontoene dine, pensjonssparingen din fra jobb, og eierandelene dine i fond på en enkel måte. Som pensjonist har du nå mer fritid og har kanskje lyst til å reise og oppleve mer. Da er det lurt å sette av litt penger hver måned og viktig å ha penger tilgjengelig dersom noe uforutsett skulle skje. Snakk gjerne med en rådgiver så finner vi sammen ut hva som er den riktige spareformen for deg.