Sommeren ligger til rette for at nordmenn kan utforske Norge sin varierte og spektakulære natur, og alt det vakre landet vårt har å by på. Vi ønsker at du skal få en ferie du aldri vil glemme, og derfor har vi samlet våre beste tips for å gjøre deg bevisst på hva som kan vente deg på bilferien i sommer.

Planlegg bilferien

Vi nordmenn er vant med at sommerferien strekker seg mellom en viss tidsperiode. De aller fleste tar ut store deler av ferien mellom 01.juli og 10.august, som betyr at vi får mange ferierende på samme tid.

Vi anbefaler alle å beregne ekstra god tid på veien. Vær obs på at en destinasjon du ønsker å besøke kan være veldig populær – og derfor trangt om plassen når det gjelder parkering.

I tillegg kan det bli mye trafikk, samt store køer i trafikkerte områder. Skulle det oppstå en ulykke bør du være klar over at med mange trafikanter kan ventetiden bli lang når du venter på veihjelp.

Vårt supertips er derfor å alltid ha litt ekstra mat og drikke i bilen som back-up hvis du må vente lenge langs veien eller når etappene blir lengre enn normalt. Snacks som nøtter, potetgull og kjeks uten sjokolade kan fint ligge i en varm bil.

Små ulykker ved parkering

La oss snakke parkering. Som forsikringsselskap opplever vi ofte ulykker på bil der bilen har trillet av gårde. Pass derfor på at håndbrekket er på før dere forlater bilen. Har du elektrisk håndbrekk bør du ta en ekstra sjekk om at det er på, spesielt om bilen står i en vei som heller. Å snu forhjulene vekk fra veien er også lurt. 

Barn er lite oppmerksomme og kan gjerne løpe mellom biler på parkeringsplasser. Vær ekstra oppmerksom når du skal inn og ut av parkeringsplasser og områder med mye folk. 

Tar du korte stopp langs veien må du huske at biler skal ha mulighet til å passere deg. Ikke stopp utenom rasteplasser, avkjøringer, møteplasser og lignende. 

Ha hodet med på veien

Nå som vi alle vil utforske smått og stort i landet, bør du være spesielt obs på svinger – enten du ser utgangen av den eller ikke. Det kan stå biler parkert langs veikanten, eller komme uforutsette utkjørsler. Kanskje noen stoppet langs veien for å ta bilde eller en matbit – å se bilen kan være lettere enn å spotte mennesker, så ta det rolig. 

Uansett om det er på motorvei eller i 50-sonen, er det viktig å passe på avstanden til bilen foran. Bråbrems og uforsiktige manøvreringer kan raskt ende opp i en ulykke. 

Når det gjelder forbikjøring, vær aktsom. Sørg for at det er nok plass til å komme forbi, og at forbikjøringen er trygg slik at du unngår å skape farlige situasjoner. Kunsten er å følge flyten i trafikken, samt å kjøre etter evne og forhold. 

Til slutt vil vi oppfordre alle til å ta gode pauser underveis, husk å stans bilen og hvil hvis du er trøtt. På den måten minsker du faren for å sovne bak rattet, som kan skape både små og store ulykker. 

Ha en riktig fin sommerferie!

Har ulykken allerede oppstått? 

Har du fått skade på kjøretøyet ditt? Meld skaden din på Min side.