De aller fleste nordmenn reiser fra boligen sin i korte og lengre perioder, og spesielt i sommerferien. Skal du være borte over lengre tid, bør du sikre boligen din godt. Sannsynligheten for å bli rammet av innbrudd synker betydelig dersom det settes inn effektive sikringstiltak. I tillegg kan enkle tiltak forhindre at du kommer hjem til en kjip overraskelse forårsaket av brann, vann eller andre skader.

Her får du våre beste tips for hvordan du kan sikre boligen før du drar på ferie.

5 tips for å sikre boligen mot innbrudd

 • Lås alle vinduer og dører 
  Husk å lukke og låse dører og vinduer, og sett på alarmen før du reiser bort. Glem ikke å låse boden, kjelleren og garasjen.
 • Fjern redskaper tyven kan bruke 
  Ikke legg til rette for at uvedkommende skal ta seg inn i boligen din. Sørg for å rydde vekk ting som stige, verktøy og redskaper. Det samme gjelder ekstranøkkelen. Ikke legg den på klassiske steder som under dørmatta.
 • Allier deg med naboen 
  Få hjelp av naboen til å se ut som om du er hjemme. Lag en avtale slik at naboen kan hjelpe til med å ta inn post, vanne blomster, flytte litt på utemøbler og lignende. Alt av små ting man kan gjøre for at det ser ut som om du er hjemme er bra.
 • La et par lamper stå på 
  Det kan være lurt å la et par lamper stå på når du drar, eller eventuelt bruk en timer som skrur på lampen om kvelden. Når det står på et par lys om natten ser boligen mer bebodd ut.
 • Gjem unna verdigjenstander 
  Unngå å legge ting av verdi synlig fra kjøkkenvindu eller terrasse. Du trenger ikke å lage et utstillingsvindu av alt du eier. I tillegg bør du låse inn det som står ute som kan være interessant å stjele, som for eksempel gressklippere og sykler.

5 tips for å sikre boligen mot skader

 • Forebygg vannskader 
  Husk å stenge vanntilførselen, altså hovedvannkranen, før du drar på ferie. Sjekk avløp, takrenner og rister for løv, gress og kvister, slik at vannet får renne fritt dersom det skulle bli styrtregn.
 • Sikre boligen mot brann 
  Før du drar må du skru av elektriske apparater, og ta ut støpselet til kaffetrakteren, vaskemaskinen, TV, PC og lignende. Da reduserer du risikoen for brann i boligen din ved for eksempel lyn og torden.
 • Sikre gjenstander mot ekstremvær  
  Kraftig vind og uvær kan komme året rundt. Husk derfor å sikre gjenstander som kan blåse av gårde og gjøre skade, som for eksempel trampoline og utemøbler.
 • Unngå å komme hjem til uønsket besøk 
  Husk å ta en vask av kjøkkenbenk, bord, gulv og andre steder der det kan være matrester eller flekker av søtt. Da slipper du at både maur, mus og andre innsekter ønsker å ta seg inn i huset ditt. 
 • Sikre beholdere med farlig innhold 
  Husk å koble fra og stenge gassflasken til grillen før du reiser bort. Vi anbefaler også at du plasserer den på et beskyttet sted fra vær og vind, for eksempel i garasjen.