Sykkelsesongen er i gang for fullt, og i disse koronatider kan det å sykle være ekstra helsebringende – smittefaren er mindre enn ved å velge kollektivtransport, og du får mosjon og frisk luft.

– Det er deilig å sykle for å komme seg fra a til å. Å kjenne vinden i håret og suse av gårde nærmest lydløst, sier Rolf Kristian Kofoed med et smil. Rolf Kristian er direktør i Jbf forsikring og en skikkelig sykkelentusiast. Han sykler til jobben i Oslo sentrum hele året.

Det å sette fra seg sykkelen i Oslo sentrum er ikke like hyggelig, synes Rolf Kristian. Heldigvis har han mulighet til å parkere sykkelen innendørs hos Jbf, men har han noen andre ærend føles det ofte risikabelt å parkere sykkelen ute.

–  Kanskje lurer det skumle sykkeltyver i området, og når sykkelen er dyr eller ny føles det spesielt risikabelt. Jeg tar mine forhåndsregler ved å unngå de mest belastede områdene, låse med en skikkelig lås og registrer sykkelen i godkjent sykkelregister. Og heldigvis har jeg jo god forsikring i Jbf, sier Rolf Kristian. 

 

En god forsikring gir ekstra trygghet

I siste episode av Åsted Norge, sendt 3. mai 2020, kaster de lys på omfanget av sykkeltyveri her i landet. I snitt blir det stjålet 2 sykler per time døgnet rundt, og spesielt utsatt er de dyre, nye syklene som kan ha stor verdi. 

En god sykkellås som kan gjøre det vanskeligere for tyvene er et godt tips, men selv med en massiv sykkellås kan du likevel være uheldig. Sykkeltyvene er smarte og organiserte, og derfor finnes det ingen lås som vil garantere at sykkelen din får stå i fred. Derfor kan en god forsikring gi en ekstra trygghet når du ferdes rundt på sykkelen din.

 

For hva dekker egentlig forsikringen dersom uhellet skulle være ute? 

Vi spør Fagansvarlig innenfor området bygning/innbo i Jbf, Stine Stavdal:

–  Dersom du har standard innboforsikring dekker den tyveri av sykkel/elsykkel/sykkelhenger inntil kr 15.000, forteller Stine. Har du en dyr sykkel, over kr 15.000, kan du kjøpe super innboforsikring. Hvis du ønsker en forsikring som også dekker hærverk, som en slags kaskoforsikring, bør du kjøpe verdiforsikring

Innboforsikring dekker: 

 • Sykkeltyveri. Sykkelen må være forsvarlig låst. (Forsikringen dekker inntil kr 15.000,- ved standard innboforsikring og inntil kr 50.000,- ved super innboforsikring).
 • Tyveri av sykkeltilhenger. 
 • Tyveri av ekstrautstyr (maksimal sum for sykkel og utstyr er kr. 15.000).

Verdiforsikring dekker:

 • Hærverk
 • Tyveri
 • Skade på sykkelen ved for eksempel velt

Stine og Rolf Kristian sine tips for å forebygge skade: 

 • Lås sykkelen med forsikringsgodkjent lås. Ikke velg den rimeligste - velg heller en litt dyrere med god kvalitet.
 • Så godt det lar seg gjøre bør du parkere sykkelen på steder som føles trygge, gjerne innendørs eller i sykkelstativer eller liknende.
 • Registrer sykkelen i et godkjent sykkelregister, for eksempel Securmark. Dette bør du gjøre fordi det da er større sjanse for å sykkelen tilbake. I tillegg reduseres egenandelen med kr. 1.000 på innboforsikringen.
 • Sett sykkelen inn og spyl raskt over den etter bruk.
 • Anmeld tyveri så fort som mulig. Lås sykkelramme og bakhjul fast til stolpe, sykkelstativ eller lignende Bruk ekstra lås til å låse forhjulet.