Hopp til innholdet
Jente med mobiltelefon på stranden
BankID

Hvordan beskytte din BankID - sikkerhetstips for deg og dine nærmeste

BankID er nøkkelen til din digitale hverdag, og det er viktig å beskytte den godt. 

Sikkerhetstips for deg og dine nærmeste

Her får du vite hvordan du kan sikre din BankID og samtidig hjelpe andre med deres digitale bankbehov uten at det går ut over sikkerheten.

BankID fungerer som din digitale signatur i hverdagen, og det er avgjørende å beskytte den mot uønsket tilgang. Det kan være fristende å hjelpe familie eller venner ved å logge inn med deres BankID, spesielt hvis de er mindre digitale. Men visste du at hele én av fem nordmenn har logget inn med noen andre sin BankID? Selv om det ofte er med gode hensikter, for eksempel for å assistere et eldre familiemedlem, er dette både risikabelt og et brudd på BankID-avtalevilkårene.

 • Personlig sikkerhet
  Hold din kodebrikke og personlige passord privat. Del aldri disse med andre. BankID er personlig og skal ikke deles, akkurat som ditt pass eller førerkort
 • Vær oppmerksom på svindelforsøk
  Vær kritisk til e-poster eller meldinger som ber om din BankID-informasjon. Banken din vil aldri etterspørre disse detaljene via uformelle kanaler.
 • Oppdateringer er viktige
  Sikkerhetsfeil i programvare kan raskt bli utnyttet av cyberkriminelle. Hold systemene dine oppdatert for å beskytte deg mot slike trusler.
 • Endre og styrke passordet ditt
  For å endre passordet ditt, start innloggingsprosessen i nettbanken, og etter å ha tastet inn ditt fødselsnummer, klikk på "Meny" og deretter "Endre passord". Passordet ditt bør være sterkt, med en blanding av bokstaver, tall og gjerne spesialtegn.
 • Hva gjør du hvis din BankID blir misbrukt?
  Kontakt banken din umiddelbart hvis du mistenker at din BankID kan være misbrukt. Dette kan hindre økonomisk tap og beskytte din digitale identitet.

Hjelp familie og venner

Situasjoner kan oppstå der familie eller venner trenger hjelp til å navigere i sin digitale bankhverdag. Det er viktig å gjøre dette på en måte som opprettholder både din og deres sikkerhet. Her er to alternativer til å dele BankID

 • Bli Disponent: Hvis du ønsker å hjelpe til med regningsbetaling eller banktjenester, bør du vurdere å bli disponent på kontoen. Dette gir deg tilgang til å administrere kontoen gjennom din egen nettbank, uten å bryte noen regler.
 • Veiled ved å sitte sammen: Alternativt kan du sitte sammen med personen du ønsker å hjelpe, og la vedkommende selv taste inn sitt passord og logge inn uten at du ser på. Dette sikrer at BankID-en forblir privat og sikker.

Ved å følge disse rådene styrker du sikkerheten rundt din BankID og hjelper andre på en trygg måte. Husk at god digital hygiene er essensielt for å beskytte både din og andres økonomiske velvære.