Dette bør du se gjennom når du overtar boligen:

  • Sjekke at brannslukningsutstyr er på plass
  • Se etter feil eller mangler
  • Sjekke om boligen er vasket godt nok
  • Sjekke at alt som er beskrevet i prospekt, eller i kontraktsmøtet, er med
  • Sjekke at du har fått alle nøkler til dører og boder
  • Lese av strømmåleren sammen med selger – frem til overtagelsestidspunktet er det selger som skal betale strøm

Sjekk også Norges Eiendomsmeglerforbunds oversikt over løsøre og innbo som skal følge med boligen hvis ikke annet er avtalt.

God boligøkonomi

Lånedokumentene fra banken din inneholder detaljert informasjon om lånet ditt, slik som renter og avdrag, nedbetalingsplan og hvor mye du trekkes hver måned.

Nedbetalingsplanen viser en totaloversikt over hele lånet. Nedbetalingsperioden starter samme dag som du overtar din nye bolig, og pengene for kjøpet overføres til eiendomsmeglerens konto.

Lånet trekkes automatisk fra kontoen din en fast dato hver måned. Du kan når som helst endre trekkdatoen dersom du ønsker det.

Det første trekket er gjerne høyere enn de påfølgende trekkene, dette skyldes tidspunktet for overtagelse og trekkdatoen – for eksempel at det har gått halvannen måned fra overtagelse og frem til første trekk.

Husk at du kan kontakte rådgiveren din i banken når som helst – vi hjelper gjerne med både små og store boligspørsmål.  

Det kan være lurt med en bufferkonto. Kanskje har du allerede planer om å pusse opp, eller oppgradere? Da er det lurt å starte månedlig sparing på en konto øremerket boligen din. Dersom vaskemaskinen plutselig blir ødelagt eller du ser behovet for en større oppussing enn først antatt, er det godt å vite at du har litt ekstra penger å gå på.

Skaff riktige forsikringer. Den nye boligen din skal være hjemmet ditt i mange år fremover. Riktige forsikringer er en ekstra trygghet for deg, og sørger for at du ikke står på bar bakke dersom noe skulle skje.

Husforsikring. En husforsikring omfatter tap ved brann-, vann-, tyveri- og naturskader, og gjelder for enebolig, tomannsbolig og rekkehus. Husk at du som regel er dekket av forsikringsavtale borettslaget har, dersom du har kjøpt en borettslagsleilighet.

Innboforsikring. En innboforsikring dekker skade på tingene dine – slik som datamaskin, klær, verktøy, sportsutstyr og kjøkkenredskaper. Ofte er innboet verdt mer enn du tror.