Hopp til innholdet
Unngå skjeggkre i boligen din
Unngå få disse småkrypene i hus.

Skjeggkre – slik kan du forebygge og bekjempe de

Vi gir deg gode råd om hva du bør gjøre dersom du har oppdaget skjeggkre i boligen din, og hva du kan gjøre for å unngå å få skjeggkre i hjemmet ditt.

Aller først – la oss bli litt kjent med skjeggkreet

Skjeggkreet er et lite, vingeløst og ufarlig kryp som er nattaktive, som ofte kan ses når man slår på lyset om natten eller morgenen. De piler av sted så snart lyset skrus på. De trives både i tørt og fuktig miljø, og vil derfor spre seg i hele boligen din. De er nærmest altetende og kannibaler, så de har sjelden problemer med å finne mat.

Fått skjeggkre? Slik blir du kvitt de

Skjeggkre gjør ingen skader på boligen din, biter ikke og utgjør ingen helsefare, men de kan oppleves som ekle og ubehagelige å ha i hus. Derfor er det flere ting du kan gjøre for å bekjempe skjeggkreene dersom du har de på besøk.

  • Kom i gang med støvsugingen - og gjøre det ofte og godt. En støvsuger er et godt redskap å bruke for å fjerne alternative matkilder som skjeggkreet nærer seg på. Dersom du får med noen voksne individer, nymfer eller eventuelle egg når du støvsuger, er det en fin start. Men husk - frys eller kast støvsugerposen etterpå, for å unngå at de rømmer dersom du får med noen kravlete insekter.
  • Sett ut limfeller. Limfeller får du kjøpt både i butikk og på nett, og du kan utstyre dem både med og uten lokkemiddel. Det fine ved å bruke limfeller er at du raskt kan finne ut hvor stort problemet er, hvor kreene bor, men ikke minst bidrar de også til å redusere antall individer.
  • Få hjelp til å bekjempelsen av profesjonelle. I JBF er skjeggkrebekjempelse via Norsk Hussopp Forsikring dekket av super hus- og hytteforsikring, samt standard dersom du ikke har valgt bort dette. Du kan også ha det i super og standard innboforsikring om du har valgt tilleggsforsikringen råte- og skadedyrforsikring. Da vil sertifiserte skadedyrteknikere komme til boligen din og bruke forgiftet åte for å bekjempe skjeggkreene. Dette er den mest effektive metoden for bekjempelse.

Unngå å få skjeggkre i boligen din

Skjeggkre har blitt veldig vanlig i Norge de siste årene, og kan snike seg inn i boligen din på mange ulike måter.. Det aller viktigste du kan gjøre er derfor å ikke ta dem med deg inn.

  • De kan blant annet gjemme seg i esker eller emballasje fra ting du tar med hjem, eller i vesker og bagger du bruker på jobben, barnehagen, skolen, andre folks hjem eller treningssenteret. Derfor bør du pakke ut nye ting ute og kaste emballasjen så raskt som mulig. Vær oppmerksom på brev og pakker som kommer i posten også.
  • Tetting av lister, sprekker, rør- og kabelgjennomføring kan bidra til å fjerne gjemmesteder og hindre spredning.
  • Godt renhold (støvsuging) er viktig for å fjerne mattilgangen/næringskilder. Skjeggkreet har en lang utviklingstid fra egg til voksent individ (opptil 3 år).

Kilde: hussoppen.no