
Dette bør du være klar over i båtsesongen
Grunnstøting, uvær og tyveri er blant de vanligste utfordringene for norske båteiere. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å forebygge skader – og sikre at du har riktig forsikring hvis uhellet først skulle være ute.
– Mange skader skyldes små feil som enkelt kunne vært unngått med bedre planlegging og bevissthet.
Det sier Joakim Kolstad. Han har jobbet med båtskader siden 2010, og er i dag skadebehandler og fagansvarlig for båt i JBF. Nå som båtsesongen er godt i gang, deler han sine beste råd til deg som vil unngå uhell på sjøen.
– Mange av de vanligste skadene kunne vært unngått med enkle forberedelser før båten settes på vannet, sier han.
Han trekker spesielt frem tre ting mange overser:
- Bunnpluggen: Mange mindre båter har bunnplugg. Glemmer du å sette inn denne, kan båten begynne å ta inn vann umiddelbart.
- Skroggjennomføringer: Husk å åpne kjølevannsinntaket til motoren. Hvis dette glemmes, kan motoren bli overopphetet og ta skade på kort tid.
- Sjekkliste: Det du stengte ned før vinteren, må åpnes igjen på våren. – Lag gjerne en sjekkliste før du pakker ned båten om høsten, og bruk den i motsatt rekkefølge når våren kommer, sier Kolstad.

Den vanligste skadeårsaken
Grunnstøting utgjør en betydelig andel av alle båtskader. Det skjer ofte på grunn av feil navigasjon.
– Mange er usikre på sjømerkingen, og noen bruker ikke sjøkart i det hele tatt. Litt eldre kartplottere kan også ha etterslep i posisjon hvis båten går fort. Da risikerer du å navigere ut fra en posisjon du befant deg i for lenge siden, sier Kolstad.
Han anbefaler alle uten båtførerbevis å ta prøven – og minner om at det er påbudt for alle født etter 1. januar 1980 ved båter over åtte meter eller med motor over 25 hestekrefter.
Skader mens båten ligger fortøyd
Nesten én av fem båtskader skjer mens båten ligger i havn, ofte på grunn av dårlig fortøyning eller hardt vær. Mange av disse skadene kunne vært unngått med noen enkle forholdsregler:
- Sjekk tauverket: Vær, sol og saltvann tærer på tau, og dårlige tauverk ryker lettere når vinden tar seg opp. Se jevnlig etter tegn på slitasje og bytt ut gamle eller skadde tau i tide.
- Bruk fendere riktig: Feilplasserte fendere kan føre til at båten gnisser mot bryggen. Sørg for at de er i riktig høyde og godt festet, og bruk gjerne flere fendere på utsatte steder for å beskytte skroget best mulig.
- Værmeldinger: Sjekk værvarselet før du forlater båten, enten du ligger i hjemmehavn eller gjestehavn. Kraftig vind og bølger kan gi store påkjenninger på både tauverk og fortøyning.
Tyveri og hærverk – også utenom sesong
Tyveri fra båt skjer ikke bare midt i båtsesongen. Ifølge Kolstad er det faktisk mange innbrudd og hærverk i vinterhalvåret – særlig på båter som står lagret på land.
– Motorer, elektronikk og undervannshus er ettertraktet, og tyvene vet godt hvor de skal lete. Ofte tar de seg god tid når båtene står uten tilsyn
For å redusere risikoen for innbrudd, anbefaler han å ta med seg verdigjenstander hjem – selv om du bare skal raskt i land. I tillegg er det lurt å føre jevnlig tilsyn med båten gjennom hele året, ikke bare i sesong.
Slik sikrer du en tryggere båttur
Godt vedlikehold og riktig utstyr om bord kan være avgjørende dersom noe uforutsett skulle oppstå. Kolstad minner spesielt om viktigheten av redningsvest og promillegrense:
– Alle om bord i båter under åtte meter skal ha redningsvest på, og vestene bør sjekkes jevnlig for slitasje. Patroner og utløsermekanisme har begrenset holdbarhet og må byttes med jevne mellomrom, sier han.
Han anbefaler også å praktisere nulltoleranse for alkohol i båt, selv om promillegrensen for båter under 15 meter er 0,8.
Andre viktige sikkerhetstiltak inkluderer:
- Å ha brannslukningsapparat og førstehjelpsutstyr om bord – og sørge for at disse er i god stand.
- Å kontrollere navigasjonslys og kommunikasjonsutstyr før hver sesong.
- Å sjekke selvlensere på åpne båter. Dårlig vedlikehold kan gjøre at de tetter seg og i verste fall fører til at båten fylles med vann i stedet for å tømmes.
– En selvlens som ikke fungerer som den skal, kan i kombinasjon med kraftig regnvær føre til at båten synker på kort tid. Det er dessverre ikke uvanlig, sier Kolstad.
Velg riktig båtforsikring
Båtforsikring er ikke lovpålagt i Norge, men kan være avgjørende hvis noe skulle skje. JBF tilbyr flere nivåer av dekning:
- Ansvar: Dekker skade på andre personer og båter.
- Delkasko: Inkluderer blant annet brann og tyveri.
- Kasko: Dekker i tillegg skader på egen båt, som grunnstøting og kollisjon.
- Superkasko: Utvidet dekning, inkludert erstatning ved ferieavbrudd og motorforsikring (for motorer under 10 år).
– Prinsippet med forsikring er enkelt: Du skal få erstattet det du faktisk har tapt. Med riktig dekning er du bedre rustet hvis uhellet først skulle være ute, sier Kolstad.