Hopp til innholdet
Brann i gress

Høy skogbrannfare - dette må du passe på

Skogbranner utgjør en høy trussel mot både mennesker, dyr og natur, og oppstår ofte om sommeren når det er varmt over lengre tid. Når Meteorologisk institutt sender ut farevarsel for skogbrannfare, er det flere ting du bør passe på.

Vær varsom med grilling og bålbrenning

Mange forbinder sommeren med grillmat og sene kvelder ved bålpanna. Gjennom hele sommeren bør du være ekstra forsiktig og oppmerksom ved bruk av ild, enten det er bålpanne, grill, utepeis eller pizzaovn. Vær også oppmerksom på hva slags underlag og brennbart materiale som er i nærheten, dersom du skal fyre opp.

Er det veldig tørt, og brannvesenet advarer om stor skogbrannfare, bør du la være å fyre opp. Det er personen som tenner bålet som blir holdt ansvarlig om brann skulle oppstå.

Fagansvarlig i JBF, Mette Skogholt, ber alle unngå bruk av åpen ild som grill og bål når man er ute i naturen i sommer.

– Det er mange som ikke vet at jord kan brenne. I det store og hele må man være svært aktsom ved bruk av all form for ild og glør som kan skape en brann. Når det er ekstremt tørt, kan bare en liten gnist føre til brann og store ødeleggelser på inn- og utmark.

Husk at sneipen kan gjøre mye skade

Det finnes utallige varianter av askebegre som røykere stumper sneipen sin i. Når det er tørt og stor brannfare, bør du være ekstra varsom på hvor du etterlater deg røykstumpen.

Det hender at blomsterkasser og potter brukes som askebeger, som ikke er et trygt sted å stumpe røyken. Blomsterjord inneholder nemlig mye torv, og når jorda blir tørr tar den lett fyr. Da kan det være at du ikke bare ender opp med brente blomster, men også en nedbrent bolig dersom det tar ordentlig fyr og sprer seg.

Huskeregler for bruk av ild om sommeren

  • Vær oppmerksom og forsikring med hvor du kaster røyken. Stump røyken et sted som ikke er brennbart, for eksempel metallbøtte eller en beholder med vann
  • Lytt alltid til rådene som kommer. Er det forbud mot bruk av ild og bål, så følger man rådene og tar hensyn
  • Skal du grille i sommer, ha slokkemiddel og vann lett tilgjengelig. Det kan også være lurt å bytte ut kullgrillen med en elektrisk grill.
  • Oppdager du en brann, ring 110!

Nyttig å vite

Det generelle bålforbudet er mellom 15. april og 15. september. Da er det ikke tillatt med bål, engangsgriller, bålpanner og åpen ild i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen.