Hopp til innholdet

Husk å forsikre bunaden din før høysesongen

På grunn av sin høye verdi, er bunaden noe de fleste ønsker å ta godt vare på. Likevel er det mange som ikke har forsikret den godt nok.

Våren er høysesong for festdager, der mange nordmenn tar frem den nasjonale festdrakten. Da er det lurt å sjekke om bunaden din er ordentlig forsikret. Mange tror nok at den er godt nok dekket gjennom andre forsikringer, men det er en sannhet med modifikasjoner. Som regel bør bunaden din ha egen forsikring.

Er bunaden dekket av innbo- og reiseforsikring?

Med innboforsikring vil bunaden din være forsikret ved for eksempel brann, vannskade eller hærverk når den befinner seg i boligen din. Den er også dekket av innboforsikringen dersom den skulle bli stjålet hjemmefra. Risikoen kommer når du skal bruke bunaden utenfor boligen din – da kan det være at den ikke godt nok forsikret.

Når det gjelder reiseforsikring kan den dekke enkelte tilfeller og skader på bunaden din. Men uhell dekkes ikke. Reiseforsikringen kan også ha en maks sumbegrensning per gjenstand, som gjør at kanskje ikke hele bunaden er dekket - så her anbefaler vi at du sjekker hva som gjelder for din reiseforsikring. Med andre ord - har du en verdifull bunad eller ønsker å være dekket for uhell når du tar festdrakten ut på vift, anbefaler vi en egen bunadsforsikring (verdigjenstandforsikring).

Verdigjenstandsforsikring dekker skader og uhell

Ved å forsikre bunaden din med en verdigjenstandforsikring, er du sikret dersom du får en tilfeldig og plutselig skade. Typiske skader vi ser nordmenn får på sine bunader er

  • uhell som gir hull, rifter eller svimerker på stakk eller skjorter
  • uhell som søling, fra for eksempel mat eller drikke
  • stjålet tilbehør til bunaden som smykker, søljer, hatter, sjal og vesker

Egenandelen er i tillegg vesentlig lavere på en verdigjenstandforsikring enn på innboforsikringen, om det skulle skje noe med bunaden når den oppbevares hjemme.

Vi anbefaler å ha en verdigjenstandforsikring på bunaden din – for med en godt forsikret bunad kan du gå 17. mai-festen, konfirmasjoner og andre festdager trygt i møte.