Hopp til innholdet
Det er viktig å sikre huset før du drar på ferie

Husk å sikre boligen før du reiser bort

Før du reiser på sommerferie bør du ta noen forholdsregler for å sikre boligen mot brann, innbrudd og vannskader. Her er våre tips for hva du bør gjøre!

De aller fleste nordmenn reiser fra boligen sin i korte og lengre perioder, spesielt i sommerferien. Skal du være borte over lengre tid, bør du sikre boligen din godt. Sannsynligheten for innbrudd synker betydelig dersom det settes inn effektive sikringstiltak. I tillegg kan enkle tiltak forhindre at du kommer hjem til ubehagelige overraskelser forårsaket av brann, vann eller andre skader.

Her får du våre beste tips for hvordan du kan sikre boligen før du drar på ferie.

5 tips for å sikre boligen mot innbrudd

 • Lås alle vinduer og dører
  Husk å lukke og låse dører og vinduer, og sett på alarmen før du reiser bort. Glem ikke å låse boden, kjelleren og garasjen.
 • Fjern redskaper tyven kan bruke
  Ikke legg til rette for at uvedkommende skal ta seg inn i boligen din. Rydd vekk ting som stige, verktøy og redskaper. Gjem ekstranøkkelen, og legg den ikke på klassiske steder som under dørmatta.
 • Allier deg med naboen
  Få hjelp av naboen til å få det til å se ut som om du er hjemme. Lag en avtale slik at naboen kan ta inn post, vanne blomster, flytte litt på utemøbler og lignende. Små ting som dette kan gi inntrykk av at noen er hjemme. I tillegg kan naboen ta inn pakker for deg som kommer på døren.
 • La et par lamper stå på
  Det kan være lurt å la et par lamper stå på når du drar, eller bruke en timer som skrur på lampene om kvelden. Når det står på noen lys om natten ser boligen mer bebodd ut.
 • Gjem unna verdigjenstander
  Unngå å legge ting av verdi synlig fra kjøkkenvinduet eller terrassen. Lås inn det som står ute og kan være interessant å stjele, som for eksempel gressklippere og sykler.

5 tips for å sikre boligen mot skader

 • Forebygg vannskader
  Husk å stenge vanntilførselen, altså hovedvannkranen, før du drar på ferie. Sjekk avløp, takrenner og rister for løv, gress og kvister, slik at vannet får renne fritt dersom det skulle bli styrtregn.
 • Sikre boligen mot brann
  Før du drar, skru av elektriske apparater og ta ut støpselet til kaffetrakteren, vaskemaskinen, TV, PC og lignende. Dette reduserer risikoen for brann i boligen din ved for eksempel lyn og torden.
 • Sikre gjenstander mot ekstremvær
  Kraftig vind og uvær kan komme året rundt. Husk derfor å sikre gjenstander som kan blåse av gårde og gjøre skade, som for eksempel trampoline og utemøbler.
 • Unngå å komme hjem til uønsket besøk
  Vask kjøkkenbenk, bord, gulv og andre steder der det kan være matrester eller flekker av søtt. Da slipper du at både maur, mus og andre insekter ønsker å ta seg inn i huset ditt.
 • Sikre beholdere med farlig innhold
  Husk å koble fra og stenge gassflasken til grillen før du reiser bort. Vi anbefaler også at du plasserer den på et beskyttet sted fra vær og vind, for eksempel i garasjen.