Hopp til innholdet
Problemet med veggedyr har økt kraftig de siste årene, men heldigvis kan du selv gjøre tiltak for å redusere risikoen.

Unngå å få med veggedyr hjem fra ferie

Veggedyr er både ekle og ubehagelige å få med hjem fra ferie. Problemet med veggedyr har økt kraftig de siste årene, men heldigvis kan du selv gjøre tiltak for å redusere risikoen.

For å redusere risikoen for veggedyr med i bagasjen, er det visse forholdsregler du kan ta når du er ute og reiser. Her er 5 tips om hvordan du kan unngå å få med deg veggedyr hjem.

1. Undersøk rommet du skal bo på

Når du kommer til overnattingsstedet, bør du undersøke undersiden av sengen og andre møbler (for eksempel sofa og stoler) for å se etter ekskrementflekker og dyr. Ekskrementflekker er ofte mørke/svarte flekker. Let også i sprekker, og løft på tekstilkanter der det er mulig. Bruk godt lys når du leter, bruk for eksempel lommelykt-appen på mobilen.

Slik kan ekskrementflekker fra veggedyr se ut. Foto: Norsk Hussopp Forsikring

2. Ikke flytt inn på rommet ved funn

Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet beskjed om problemet med en gang. Hvis ikke mistanken om veggedyr blir avklart, bør dere be om et nytt rom eller skifte overnattingssted.

3. Pass på bagasjen din

Ikke legg kofferten oppå eller under hotellsenga, og hold mest mulig av bagasjen i kofferten til enhver tid. Sjekk også bager nøye hvis barna dine har vært på idrettsarrangementer.

4. Kjør på med kulde- eller varmebehandling av bagasjen etter reisen

Har du overnattet et sted hvor det er mistanke om veggedyr, bør du kulde- eller varmebehandle bagasjen før du tar den med inn i boligen din. Tekstil må vaskes på minst 60 grader eller fryses ned  i minimum -18 grader i minimum 12 timer.

5. Ved mistanke om veggedyr bør du handle raskt

Hvis du tror du har fått veggedyr, bør du kontakte forsikringsselskapet ditt med en gang hvis du er dekket, eller et skadedyrfirma. Veggedyr er dessverre utfordrende å bli kvitt, både fordi de gjemmer seg godt og samtidig formerer seg raskt. De forsvinner ikke av seg selv, og jo før du tar tak i problemet, desto enklere er det å bli kvitt dem.

Har skaden allerede skjedd?

Bekjempelse av veggedyr kan være vanskelig og krever et program bestående av kartlegging, bekjempelse og etterkontroller. Bekjempelsen er omfattende og krever spesialkunnskaper, og bør derfor utføres av fagpersoner.

I JBF er bekjempelse av skadeinnsekter via Norsk Hussopp Forsikring dekket av super hus- og hytteforsikring, samt standard dersom du ikke har valgt bort dette. Du kan også ha det i super og standard innboforsikring om du har valgt tilleggsforsikringen råte- og skadedyrforsikring. Da vil sertifiserte skadedyrteknikere komme til boligen din for å bekjempe veggedyrene.

Nedenfor ser du våre boligforsikringer. Les mer om hva de inkluderer og få et godt tilbud på boligforsikringer med råte- og skadedyrforsikring.

Kilde: FHI.no og Hussoppen.no